Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Slané pochúťky z Telerána

23. 03 2022 09:47 | Teleráno
Slané pochúťky z Telerána
Slané pochúťky z Telerána Foto: TV Markíza
Slané pochúťky z Telerána
Slané pochúťky z Telerána
Slané pochúťky z Telerána

Kto nemá rád sladké, môže sa inšpirovať.

Dokonalé syrové tyčinky

Recept:

250 g Goudy alebo Eidamu (nakrájané na kocky dáme na pol hodinu zamraziť do mrazničky)

50 g parmezánu

250 g hladkej múky alebo hladkej špaldovej múky

200 g masla

1 bielok

1 čl soli

Postup:

Zamrazené kocky syra s parmezánom rozmixujeme v mixéri na syrovú múku. So strúhaným syrom to nie je ono. Vyskúšajte a uvidíte. Pridáme múku, zmäknuté maslo, soľ a bielok. Vymiesime husté cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinu zachladiť do chladničky. Cesto rozvaľkáme na čo najtenšie na šírku plechu. Nezabúdame podsýpať múkou, aby sa nám neprilepilo na dosku. Rozvaľkané cesto pizzovým kolieskom nakrájame najlepšie podľa pravítka na 1,5 cm pásiky. Pásiky chytíme za oba konce a stočíme do špirály. Poukladáme na plech. Pečieme na 200 °C cca 10 minút do jemného zhnednutia. Necháme vychladnúť. Pozor, tyčinky sú krehké, tak ich po vychladnutí pri prekladaní nepolámte. Môžme ich servírovať napríklad s cesnakovo-jogurtovým dresingom.

Oškvarkové pagáče

Recept:

500 g hladkej múky

500 g polohrubej múky

(alebo 1kg T650)

1 kocka droždia 42g

2 čl cukru

500 g varených rozpučených zemiakov v šupe

4 dcl mlieka

3 dcl oleja

1 dcl piva

1 kyslá smotana (200g)

1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie

6 čl soli

500 g mletých oškvarkov (ja kupujem už pomleté s prasiatkom na obale)

Z droždia, polovice vlažného mlieka, cukru a lyžice múky spravíme kvások, ktorý necháme asi pol hodinu vykysnúť. Zamiesime vláčne cesto, posypeme ho múkou a necháme chvíľu podkysnúť. Potom ho rozvaľkáme, potrieme zmäknutými mletými oškvarkami, preložíme z jednej aj druhej strany cez seba, rozvaľkáme, znovu preložíme z opačnej strany a potom ešte raz zopakujeme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Vykrojené pagáčiky potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, ľanom a hrubou soľou alebo dáme na vrch kúsok orecha. Pečieme s ventilátorom na 190°C cca 13 minút, kým zhnednú.

Bavorské lúhované praclíky

RECEPT:

150 g rozkvasu (50g kvásku : 50g múky T650 : 50g vody) - necháme vykysnúť cca 6 hodín.

Ak nemáte kvások, môžete použiť 10 g sušeného droždia

600 g hladkej múky T650

60 g roztopeného masla

200 g mlieka

130 g vody

2 čl soli

Na lúhovanie:

2 litre vody

100 g sódy bikarbóny

POSTUP:

Múku, mlieko a vodu vymiesime a necháme cca hodinu odstáť. Pridáme rozkvas a maslo a vymiesime hladké tuhšie cesto, ktoré necháme asi 1,5 hodiny podkysnúť.

Nakoniec pridáme soľ a jemne najlepšie ručne zapracujeme do cesta. Cesto necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. (cca 4 hodiny). Ak použijete droždie, jednoducho ho zmiešajte s múkou a pridajte ďalšie ingrediencie a vymieste tuhšie cesto. V prípade potreby dosypte múku. Cesto nechajte kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Cesto si rozvážime na asi 10 rovnakých bochníkov, ktoré necháme asi 15 minút postáť. Každý bochník na tenko rozvaľkáme, stočíme a vyváľame dlhý prameň, z ktorého vytvarujeme praclík. Praclíky necháme asi 1-2 hodiny vykysnúť. (Vo verzii s droždím nechajte vykysnúť cca 30 minút). Do hrnca si nalejeme vodu a necháme ju zovrieť. Odstavíme ju, nasypeme do nej sódu bikarbónu a necháme roztopiť. Vykysnuté praclíky pomocou dierkovanej podberačky namáčame na 20 sekúnd do vody. Ukladáme ich s dostatočným odstupom na plech. Ešte mokré ich posypeme hrubozrnnou soľou, prípadne rascou. Dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 220°C na horný dolný ohrev. Pečieme ich, kým pekne zhnednú a popraskajú. Trvá to asi 12-15 minút.

Cuketová slaná roláda

Lahodné studené predjedlo ideálne na leto. Svieža vláčna slaná roláda, ku ktorej stačí už len čerstvý chlebík a dokonalé pohostenie je na svete.

RECEPT: (na plech 35x40cm)

Cesto:

400 g strúhanej cukety

1 celá cuketa

6 vajec

3 PL hladkej múky

2 čl soli

1 čl sušeného cesnaku alebo 1 strúčik cesnaku

1/4 čl korenia

Plnka:

400 g Lučiny

2 strúčiky cesnaku

Hrsť posekanej petržlenovej vňate

Čierne korenie

1 čl soli

POSTUP:

Najemno postrúhanú cuketu so šupkou zbavenú jadierok (mne vyšli 2 stredne veľké) posolíme a necháme asi pol hodinu postáť, aby pustila šťavu. Šťavu vyžmýkame, k cukete pridáme korenie, cesnak a múku. Vajíčka vyšľaháme do bielej peny. Pridáme k cukete a ručne premiešame. Vylejeme na papierom vystlaný veľký plech. Celú cuketu postrúhame aj so šupkou na tenké kolieska. Nahusto ich poukladáme na cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný dolný ohrev na cca 25 minút. Na vychladnuté cesto s cuketami položíme druhý papier na pečenie, zrolujeme a necháme asi hodinu schladiť. Lučinu zmiešame so soľou, korením, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Roládu rozvinieme, rovnomerne natrieme plnkou a zrolujeme. Roládu zabalíme do fólie a necháme najlepšie do druhého dňa stuhnúť v chladničke. Stuhnutú studenú roládu pokrájame na asi 2 cm kolieska. Podávame s čerstvým chlebíkom.

Upútavka

 
Teleráno - v stredu, 7. decembra, o 6.00!
Sledujte celé epizody na