Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Klasický zemiakový šalát alebo parížsky?

18. 12 2021 10:12 |
Parížsky šalát
Parížsky šalát Foto: TV Markíza
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne

Ktorá voľba je pre vás TOP?

Parížsky šalát

Potrebujeme: (Na 4 porcie)

400 g šunkovej salámy

200 g majonézy

50 ml smotany na šľahanie

hrsť spareného hrášku

3 kyslé uhorky

1 šalotku

Worčestrová omáčka

soľ

korenie

Postup:

1. Šunkovú salámu nakrájame na tenké slížiky.

2. Hrášok sblanšírujeme na 20 sekúnd vo vriacej vode. Schladíme, pridíme ku saláme.

3. K saláme s hráškom pridáme tiež majonézu, smotanu, na jemno nakrájanú šalotku a uhorku.

4. Dochutíme soľou, korením a worcestrom. Necháme odstáť cez noc. Dobrú chuť!


Zemiakový majonézový šalát

Potrebujeme: (Na 4 porcie)

8 vajec

600 g zemiakov (varný typ A)

6-8 kyslých uhoriek + nálev

1 cibuľu

600 ml slnečnicového oleja

citrónovú šťavu

jablčný ocot

plnotučnú horčicu

cukor alebo med

soľ

korenie

Postup:

1. Šalát pripravíme deň vopred. Začneme domácou majonézou, prípadne si zaobstaráme kupovanú. Dostať už aj poctivú majonézu bez aditív. V prípade, že sa rozhodneme urobiť si vlastnú, začneme blanšírovaním vajec (vajcia ponoríme do vriacej vody na 30-60 sekúnd, potom zachladíme).

2. Zblanšírované vajcia spolu s olejom rozmixujeme ponorným mixérom, postupujeme s ním zdola nahor, kým sa nevytvorí hustá majonéza. Dochutíme soľou, korením, horčicou, citrónovou šťavou, jablčným octom a cukrom alebo medom, podľa chuti.

3. Zemiaky uvaríme v osolenej vode, v šupke. To, či sú zemiaky hotové, zistíme vpichnutím noža do zemiaku. Snažíme sa vyberať približne rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne. Následne ich nakrájame na kocky, prípadne použijeme krájač, ktorý dostaneme v bežných domácich potrebách.

4. Počas toho ako sa varia zemiaky, pripravíme si zvyšné zložky šalátu. Vajcia uvaríme na tvrdo, následne ich nakrájame. Pridáme na jemno nakrájané kyslé uhorky, a na jemno nakrájanú cibuľu, ktorú predtým uvaríme do sklovita v troške nálevu z uhoriek.

5. Všetky prísady spolu dôkladne premiešame. Ak sa vám zdá, že je šalát príliš hustý, doriedime ho nálevom z uhoriek. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Necháme odstáť cez noc.


Zelerový šalát

Potrebujeme: (Na 4 porcie)

1 zeler

1 jablko

2 PL domácej majonézy

2 PL kvalitného jogurtu

2 ČL dijonskej horčice

1 PL medu

1 šalotku

1 mandarínku

hrsť píniových orechov

2 bobkové listy

1 ČL ružového korenia

1 ČL horčičných semienok

soľ

korenie

jablčný ocot

čerstvý kôpor

Postup:

1. Zeler očistíme a nakrájame na tenké slížiky.

2. Pripravíme si nálev z jablčného octu, vody, cukru, soli, ružového korenia a bobkových listov. Túto zmes pár minút prevaríme a následne vyberieme koreniny (môžeme ich aj zabaliť do prevarenej gázy a potom jednoducho vytiahnuť).

3. Do ešte vriaceho nálevu vložíme slížiky zeleru a necháme ich 10 minút marinovať. Potom scedíme a dáme poriadne vychladnúť, ideálne do izbovej teploty.

4. Kým nám marinovaný zeler chladne, pripravíme si dresing - rozmixujeme majonézu, jogurt, kapary, šalotku, med, horčicu, soľ a korenie do hladka. Nakrájame si tiež očistenú hrušku, rovnako ako zeler.

5. Všetko spolu zmiešame dokopy a dáme odstáť do chladničky aspoň na dve hodiny, ideálne cez noc.

6. Na dokončenie si pripravíme segmenty mandariniek (vyrežeme ich tak, aby sme sa zbavili dužiny) a opražíme si píniové orechy.

7. Zelerový šalát podávame s kúskami mandarinky, údeným pstruhom, píniovými orechmi a čerstvým kôprom. Môžete tiež použiť napríklad granátové jablko, vlašské orechy prípadne miesto kôpru pažítku. Šalát sa skvele hodí k rybe prípadne hydine, môžete ho ale kludne jesť len tak, s opečenou hriankou a strateným vajíčkom. Dobrú chuť!


Vianočný chia puding na 3 spôsoby

rastlinné mlieko

chia semienka

javorový sirup

ďatle

horká čokoláda

čucoriedky


Avokádové žliabky

avokádo

tuniakové filety vo vlastnej šťave

Pecorino syr

soľ


Datľové power bites

ďatle

rastlinné mlieko

kokos

chia semiačka

ovsené vločky

javorový sirup

 

Upútavka

 
Teleráno - v stredu, 25. mája, o 6.00!
Sledujte celé epizody na