Parížsky šalát
Potrebujeme: (Na 4 porcie)
400 g šunkovej salámy
200 g majonézy
50 ml smotany na šľahanie
hrsť spareného hrášku
3 kyslé uhorky
1 šalotku
Worčestrová omáčka
soľ
korenie
Postup:
1. Šunkovú salámu nakrájame na tenké slížiky.
2. Hrášok sblanšírujeme na 20 sekúnd vo vriacej vode. Schladíme, pridíme ku saláme.
3. K saláme s hráškom pridáme tiež majonézu, smotanu, na jemno nakrájanú šalotku a uhorku.
4. Dochutíme soľou, korením a worcestrom. Necháme odstáť cez noc. Dobrú chuť!
Zemiakový majonézový šalát
Potrebujeme: (Na 4 porcie)
8 vajec
600 g zemiakov (varný typ A)
6-8 kyslých uhoriek + nálev
1 cibuľu
600 ml slnečnicového oleja
citrónovú šťavu
jablčný ocot
plnotučnú horčicu
cukor alebo med
soľ
korenie
Postup:
1. Šalát pripravíme deň vopred. Začneme domácou majonézou, prípadne si zaobstaráme kupovanú. Dostať už aj poctivú majonézu bez aditív. V prípade, že sa rozhodneme urobiť si vlastnú, začneme blanšírovaním vajec (vajcia ponoríme do vriacej vody na 30-60 sekúnd, potom zachladíme).
2. Zblanšírované vajcia spolu s olejom rozmixujeme ponorným mixérom, postupujeme s ním zdola nahor, kým sa nevytvorí hustá majonéza. Dochutíme soľou, korením, horčicou, citrónovou šťavou, jablčným octom a cukrom alebo medom, podľa chuti.
3. Zemiaky uvaríme v osolenej vode, v šupke. To, či sú zemiaky hotové, zistíme vpichnutím noža do zemiaku. Snažíme sa vyberať približne rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne. Následne ich nakrájame na kocky, prípadne použijeme krájač, ktorý dostaneme v bežných domácich potrebách.
4. Počas toho ako sa varia zemiaky, pripravíme si zvyšné zložky šalátu. Vajcia uvaríme na tvrdo, následne ich nakrájame. Pridáme na jemno nakrájané kyslé uhorky, a na jemno nakrájanú cibuľu, ktorú predtým uvaríme do sklovita v troške nálevu z uhoriek.
5. Všetky
prísady spolu dôkladne premiešame. Ak sa vám zdá, že je šalát príliš
hustý, doriedime ho nálevom z uhoriek. Podľa potreby dochutíme soľou a
korením. Necháme odstáť cez noc.
Zelerový šalát
Potrebujeme: (Na 4 porcie)
1 zeler
1 jablko
2 PL domácej majonézy
2 PL kvalitného jogurtu
2 ČL dijonskej horčice
1 PL medu
1 šalotku
1 mandarínku
hrsť píniových orechov
2 bobkové listy
1 ČL ružového korenia
1 ČL horčičných semienok
soľ
korenie
jablčný ocot
čerstvý kôpor
Postup:
1. Zeler očistíme a nakrájame na tenké slížiky.
2. Pripravíme si nálev z jablčného octu, vody, cukru, soli, ružového korenia a bobkových listov. Túto zmes pár minút prevaríme a následne vyberieme koreniny (môžeme ich aj zabaliť do prevarenej gázy a potom jednoducho vytiahnuť).
3. Do ešte vriaceho nálevu vložíme slížiky zeleru a necháme ich 10 minút marinovať. Potom scedíme a dáme poriadne vychladnúť, ideálne do izbovej teploty.
4. Kým nám marinovaný zeler chladne, pripravíme si dresing - rozmixujeme majonézu, jogurt, kapary, šalotku, med, horčicu, soľ a korenie do hladka. Nakrájame si tiež očistenú hrušku, rovnako ako zeler.
5. Všetko spolu zmiešame dokopy a dáme odstáť do chladničky aspoň na dve hodiny, ideálne cez noc.
6. Na dokončenie si pripravíme segmenty mandariniek (vyrežeme ich tak, aby sme sa zbavili dužiny) a opražíme si píniové orechy.
7.
Zelerový šalát podávame s kúskami mandarinky, údeným pstruhom,
píniovými orechmi a čerstvým kôprom. Môžete tiež použiť napríklad
granátové jablko, vlašské orechy prípadne miesto kôpru pažítku. Šalát sa
skvele hodí k rybe prípadne hydine, môžete ho ale kludne jesť len tak, s
opečenou hriankou a strateným vajíčkom. Dobrú chuť!
Vianočný chia puding na 3 spôsoby
rastlinné mlieko
chia semienka
javorový sirup
ďatle
horká čokoláda
čucoriedky
Avokádové žliabky
avokádo
tuniakové filety vo vlastnej šťave
Pecorino syr
soľ
Datľové power bites
ďatle
rastlinné mlieko
kokos
chia semiačka
ovsené vločky
javorový sirup