Venčeky
50p Odpaľované cesto
650 - 700 ml vody ( záleží od múky )
300 g masla ( môže byť aj rastlinný tuk Palmarin )
1/2 lyžičky soli
300 g hladkej múky špeciál
8 kusov vajec strednej veľkosti
Piecť 10 - 15 minút / 250 °C ( záleží od rúry )
teplotu stiahneme na 180 °C a pečieme ešte 20 minút
Ak striekame dve vrstvy na seba, tak priemer špičky by nemal byť väčší ako 7,5 mm a uprostred venčeka musí byť jamka. Len vtedy sa dobre prepečú v dvoch vrstvách aj zvnútra.
Vajičko (vajíčková pomazánka)
170 g masla
6 vajec
1/2 menšej červenej cibule
2 ČL plnotučnej horčice
1 ČL chrenu (zo sklíčka - môžete vynechať)
soľ
čierne korenie
nakladané uhorky
Maslo vytiahneme z chladničky, nakrájame na menšie kocky a vložíme do misky. Do menšieho hrnca dáme vajíčka, zalejeme ich vodou a dáme variť. Najprv ich varíme na strednom plameni a keď začnú vrieť, znížime teplotu a varíme cca 15 minút. Následne z vajíčok zlejeme horúcu vodu, zalejeme ich studenou, vylejeme a necháme trochu vychladnúť. Ešte teplé vajíčka ošúpeme (takto sa mne lúpu ľahko a krásne ide škrupinka dole) a opláchneme. Pozdĺžne prekrojíme, žĺtka dáme do misky k maslu a bielka nasekáme nadrobno. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, horčicu a chren (nebojte sa ho, v tomto pomere je úplne jemný). Premiešame, osolíme, okoreníme a ochutnáme. Ak je to potrebné, ešte dochutíme soľou a čiernym korením.
Bylinková strúhanka
100 g strúhanky
100 g byliniek ( može byt aj mix)
Umyté a osušené bylinky zmixujeme spolu so strúhankou a dochutíme soľou.
Kačacie prsia, mango salsa
10p
500 g kačacích pŕs
soľ
čierne korenie
200 g manga
200 g ananásu
koriander
2 g chilli
Kačacie prsia umyjeme a upravíme na požadovaný tvar, kožu narežeme a vložíme do sáčka a zavákuujeme. Pripravíme metódou Sous Vide na 60 stupňov 2 hodiny.
Keď sú kačacie prsia hotové prudko ich zachladíme vo vode, necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyberiem, utrieme a prudko opečieme kožu na panvici. Necháme opäť vychladnúť a nakrájame na tenké platky.
Mango
a ananás očistíme a nakrájame na rovnaké drobné kocky. Chili zbavíme
jadierok a nakrájame najemno, koriander nakrájame tiež na jemné pásiky.
Všetko zmiešame spolu v miske, dochutíme cukrom, limetkou a nechamé
zachladiť.