Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Venčeky a vajíčková pomazánka

15. 12 2021 11:04 | Teleráno
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne Foto: TV Markíza
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne

Samé dobrotky!

Venčeky

50p Odpaľované cesto

650 - 700 ml vody ( záleží od múky )

300 g masla ( môže byť aj rastlinný tuk Palmarin )

1/2 lyžičky soli

300 g hladkej múky špeciál

8 kusov vajec strednej veľkosti

Piecť 10 - 15 minút / 250 °C ( záleží od rúry )

teplotu stiahneme na 180 °C a pečieme ešte 20 minút

Ak striekame dve vrstvy na seba, tak priemer špičky by nemal byť väčší ako 7,5 mm a uprostred venčeka musí byť jamka. Len vtedy sa dobre prepečú v dvoch vrstvách aj zvnútra.

Vajičko (vajíčková pomazánka)

170 g masla

6 vajec

1/2 menšej červenej cibule

2 ČL plnotučnej horčice

1 ČL chrenu (zo sklíčka - môžete vynechať)

soľ

čierne korenie

nakladané uhorky

Maslo vytiahneme z chladničky, nakrájame na menšie kocky a vložíme do misky. Do menšieho hrnca dáme vajíčka, zalejeme ich vodou a dáme variť. Najprv ich varíme na strednom plameni a keď začnú vrieť, znížime teplotu a varíme cca 15 minút. Následne z vajíčok zlejeme horúcu vodu, zalejeme ich studenou, vylejeme a necháme trochu vychladnúť. Ešte teplé vajíčka ošúpeme (takto sa mne lúpu ľahko a krásne ide škrupinka dole) a opláchneme. Pozdĺžne prekrojíme, žĺtka dáme do misky k maslu a bielka nasekáme nadrobno. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, horčicu a chren (nebojte sa ho, v tomto pomere je úplne jemný). Premiešame, osolíme, okoreníme a ochutnáme. Ak je to potrebné, ešte dochutíme soľou a čiernym korením.

Bylinková strúhanka

100 g strúhanky

100 g byliniek ( može byt aj mix)

Umyté a osušené bylinky zmixujeme spolu so strúhankou a dochutíme soľou.

Kačacie prsia, mango salsa

10p

500 g kačacích pŕs

soľ

čierne korenie

200 g manga

200 g ananásu

koriander

2 g chilli

Kačacie prsia umyjeme a upravíme na požadovaný tvar, kožu narežeme a vložíme do sáčka a zavákuujeme. Pripravíme metódou Sous Vide na 60 stupňov 2 hodiny.

Keď sú kačacie prsia hotové prudko ich zachladíme vo vode, necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyberiem, utrieme a prudko opečieme kožu na panvici. Necháme opäť vychladnúť a nakrájame na tenké platky.

Mango a ananás očistíme a nakrájame na rovnaké drobné kocky. Chili zbavíme jadierok a nakrájame najemno, koriander nakrájame tiež na jemné pásiky. Všetko zmiešame spolu v miske, dochutíme cukrom, limetkou a nechamé zachladiť.

Upútavka

 
Teleráno - v stredu, 25. mája, o 6.00!
Sledujte celé epizody na