Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Sladkosti od Adi Polákovej

29. 11 2021 11:27 | Teleráno
Veterníky
Veterníky
Pečenie v Teleráne
Pečenie v Teleráne
Pečenie v Teleráne

Dobrú chuť!

Gaštanové veterníky

Príprava: 50 min pečenie: 40 min teplota: 200°C / 170°C

Cesto:

500 ml vody

500 ml mlieka

250 g masla

500 g hľadkej múky

štipka soli

6 – 7 vajec

Plnka:

1 l mlieka

3 ks vanilkového Zlatého klasu

4 PL cukru

100 g masla

200 g mascarpone

250 g gaštanové pyré

Ešte budeme potrebovať:

400 ml smotany na šľahanie a čokoládovú polevu

Pripravíme si odpaľované cesto. V hrnci dáme zohriať mlieko, vodu, maslo a soľ. Keď nám začne mlieko vrieť a maslo je už úplne roztopené, prisypemem múku a miešame na nízkom plameni asi 4 minúty. Cesto necháme vychladnúť. Až keď je vlažné, primiešavame postupne po jednom celé vajíčka. Cesto je hotové ak je lesklé, ťahavé a trochu lepivé. Ak máte menšie vajíčka, možno bude treba aj 8, cesto nesmie byť tuhé. Potom cesto prenesieme do cukrarského vrecka s ozdobnou špičkou a nanášame na plech venčeky, pečieme 10 min pri 200°C. Potom teplotu znížime na 170 a pečieme 30-40 minút, podľa potreby.

Medzitým si uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť a potom vmiešame maslo, gaštanové pyré aj mascarpone. Vyšľaháme si aj šľahačku.

Upečené veterníky prerežeme, najprv naplníme gaštanovým krémom a potom dáme šľahačku. Posypeme práškovým cukrom alebo pokvapkáme čokoládou.

Ak chceme klasické vanilkové, tak postupujeme rovnako, len nedáme pyré, ale potom treba viac cukru do krému.


MADLEINKY

Príprava: 20 min, odstátie v chladničke cez noc pečenie: 220°C- 170°C čas: 5min – 7 min

Cesto:

3 vajíčka

100 g práškového cukru

120 g masla

170 g hladkej múky

1 čl prášku do pečiva

Štipka soli

Ak chceme čokoládové, citrónové, ovocné či kokosové – primiešame do hotového cesta 30 g príchute! (teda 30 g kakaa, alebo nastrúhanú kôru z 1 citróna, strúhaný kokos či čerstvé drobné ovocie, nie mrazené, to má veľa vody)

Postup:

Najprv si rozpustíme maslo a necháme ho trocha vychladnuť. Medzitým si v miske ručne poriadne vymiešame metličkou vajíčka s cukrom, kým dostaneme nadýchanú bledú hmotu. Nemiešame elektrickým šľahačom, namieša sa do cesta príliš veľa vzduchu. Potom primiešame hladkú múku s práškom do pečiva a netreba zabudnúť na štipku soli. Všetko predtým poriadne preosejeme. Keď už budeme mať cesto bez hrudiek, prilejeme maslo a vareškou miešame kým sa maslo stratí v ceste. To by malo byť hladké, leské, bez hrudiek. Ideálne je nechať cesto cez noc v chladničke, ale môžeme piecť aj hneď. Nezabudnime predtým formu na madleinky poriadne vytrieť maslom.

Rúru si predhrejeme na 220°C a dáme piecť. Po 5 minútach treba znížiť teplotu na 170°C a piecť 7 minút. Po dopečení necháme vychladnút, ideálne hneď si dať k čaju alebo ku káve, lebo najlepšie sú úplne čerstvé.

TIP: po upečení ich môžeme namočiť do kakaovej polevy, ktorú si pripravíme rozpustením 80 g masla, 50 g cukur a 50 g kaka, treba pridať aj 5 PL vody.


Mandľovo – čokoládový koláč

Forma: okrúhla,26 cm pečenie: 40 min teplota: 180°C

Kakaové cesto:

125 g polohrubej múky

100 g práškového cukru

2 čl sódy – bikarbóny

2 vajíčka

2 PL holandského kakaa

250 g odtučneného tvarohu

50 ml oleja

Mandľové cesto:

100 g zmäknutého masla

80 g kryštálového cukru

2 vajíčka

100 g mandľovej múky

Ešte budeme potrebovať: drobné ovocie, môže byť aj mrazená zmes lesné ovocie


Mandľové lupienky na posypanie

Postup:

Všetky prísady na kakaové cesto dáme spolu do 1 misky a ručne, metličkou vymiešame. Vylejeme do formy a uhladíme.

Maslo s cukrom vymiešame do peny, potom po jednom zamiešame aj vajíčka. Nakoniec varechou zamiešame aj 100 g mandľovej múky. Toto cesto buď v kopčekoch alebo pomocou cukrárskeho vrecka nanášame na kakaové cesto. Na záver posypeme drobním ovocím a mandľovými lupienkami. A dáme piecť.


Základný cheesecake s malinovým coulis

Forma: okrúhla priemer 24 cm príprava: 20 min teplota: 170°C pečenie: 40 min

Korpus:

1,5 balíka keksíkov

60 g roztopeného masla

Krém:

500 g mascarpone

250 g odtučneného tvarohu

3 vajíčka

150 g kryštálového cukru

Malinové coulis:

250 g mrazených malín

100 g hnedého cukru

3 čl zemiakového škrobu

Čerstvé maliny a mätové lístky na zdobenie

Postup: Sušienky rozomelieme a zmiešame s roztopeným maslom, zmes natlačíme na dno a boky tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. V miske zmiešame všetky prísady na krém, pokojne stačí aj ručne, metličkou a nalejeme na sušienkový základ. Dáme piecť a po dopečení necháme úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme coulis. Do hrnca dáme spolu variť maliny a cukor a potom prepasírujeme cez sitko. Šťavu nalejeme naspäť do hrnca, v troške vody rozmiešame škrob a prilejeme do malinovej šťavy, varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a potom nalejeme na cheesecake. Dozdobíme ovocím a lístkami a podávame. Cheesecake je ideálne piecť deň dopredu a nechať cez noc stuhnúť v chladničke.

 

Upútavka

 
Teleráno - v pondelok, 17. januára, o 6.00!
Sledujte celé epizody na