Gaštanové veterníky
Príprava: 50 min pečenie: 40 min teplota: 200°C / 170°C
Cesto:
500 ml vody
500 ml mlieka
250 g masla
500 g hľadkej múky
štipka soli
6 – 7 vajec
Plnka:
1 l mlieka
3 ks vanilkového Zlatého klasu
4 PL cukru
100 g masla
200 g mascarpone
250 g gaštanové pyré
Ešte budeme potrebovať:
400 ml smotany na šľahanie a čokoládovú polevu
Pripravíme si odpaľované cesto. V hrnci dáme zohriať mlieko, vodu, maslo a soľ. Keď nám začne mlieko vrieť a maslo je už úplne roztopené, prisypemem múku a miešame na nízkom plameni asi 4 minúty. Cesto necháme vychladnúť. Až keď je vlažné, primiešavame postupne po jednom celé vajíčka. Cesto je hotové ak je lesklé, ťahavé a trochu lepivé. Ak máte menšie vajíčka, možno bude treba aj 8, cesto nesmie byť tuhé. Potom cesto prenesieme do cukrarského vrecka s ozdobnou špičkou a nanášame na plech venčeky, pečieme 10 min pri 200°C. Potom teplotu znížime na 170 a pečieme 30-40 minút, podľa potreby.
Medzitým si uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť a potom vmiešame maslo, gaštanové pyré aj mascarpone. Vyšľaháme si aj šľahačku.
Upečené veterníky prerežeme, najprv naplníme gaštanovým krémom a potom dáme šľahačku. Posypeme práškovým cukrom alebo pokvapkáme čokoládou.
Ak chceme klasické vanilkové, tak postupujeme rovnako, len nedáme pyré, ale potom treba viac cukru do krému.
MADLEINKY
Príprava: 20 min, odstátie v chladničke cez noc pečenie: 220°C- 170°C čas: 5min – 7 min
Cesto:
3 vajíčka
100 g práškového cukru
120 g masla
170 g hladkej múky
1 čl prášku do pečiva
Štipka soli
Ak chceme čokoládové, citrónové, ovocné či kokosové – primiešame do hotového cesta 30 g príchute! (teda 30 g kakaa, alebo nastrúhanú kôru z 1 citróna, strúhaný kokos či čerstvé drobné ovocie, nie mrazené, to má veľa vody)
Postup:
Najprv si rozpustíme maslo a necháme ho trocha vychladnuť. Medzitým si v miske ručne poriadne vymiešame metličkou vajíčka s cukrom, kým dostaneme nadýchanú bledú hmotu. Nemiešame elektrickým šľahačom, namieša sa do cesta príliš veľa vzduchu. Potom primiešame hladkú múku s práškom do pečiva a netreba zabudnúť na štipku soli. Všetko predtým poriadne preosejeme. Keď už budeme mať cesto bez hrudiek, prilejeme maslo a vareškou miešame kým sa maslo stratí v ceste. To by malo byť hladké, leské, bez hrudiek. Ideálne je nechať cesto cez noc v chladničke, ale môžeme piecť aj hneď. Nezabudnime predtým formu na madleinky poriadne vytrieť maslom.
Rúru si predhrejeme na 220°C a dáme piecť. Po 5 minútach treba znížiť teplotu na 170°C a piecť 7 minút. Po dopečení necháme vychladnút, ideálne hneď si dať k čaju alebo ku káve, lebo najlepšie sú úplne čerstvé.
TIP:
po upečení ich môžeme namočiť do kakaovej polevy, ktorú si pripravíme
rozpustením 80 g masla, 50 g cukur a 50 g kaka, treba pridať aj 5 PL
vody.
Mandľovo – čokoládový koláč
Forma: okrúhla,26 cm pečenie: 40 min teplota: 180°C
Kakaové cesto:
125 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
2 čl sódy – bikarbóny
2 vajíčka
2 PL holandského kakaa
250 g odtučneného tvarohu
50 ml oleja
Mandľové cesto:
100 g zmäknutého masla
80 g kryštálového cukru
2 vajíčka
100 g mandľovej múky
Ešte budeme potrebovať: drobné ovocie, môže byť aj mrazená zmes lesné ovocie
Mandľové lupienky na posypanie
Postup:
Všetky prísady na kakaové cesto dáme spolu do 1 misky a ručne, metličkou vymiešame. Vylejeme do formy a uhladíme.
Maslo
s cukrom vymiešame do peny, potom po jednom zamiešame aj vajíčka.
Nakoniec varechou zamiešame aj 100 g mandľovej múky. Toto cesto buď v
kopčekoch alebo pomocou cukrárskeho vrecka nanášame na kakaové cesto. Na
záver posypeme drobním ovocím a mandľovými lupienkami. A dáme piecť.
Základný cheesecake s malinovým coulis
Forma: okrúhla priemer 24 cm príprava: 20 min teplota: 170°C pečenie: 40 min
Korpus:
1,5 balíka keksíkov
60 g roztopeného masla
Krém:
500 g mascarpone
250 g odtučneného tvarohu
3 vajíčka
150 g kryštálového cukru
Malinové coulis:
250 g mrazených malín
100 g hnedého cukru
3 čl zemiakového škrobu
Čerstvé maliny a mätové lístky na zdobenie
Postup: Sušienky rozomelieme a zmiešame s roztopeným maslom, zmes natlačíme na dno a boky tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. V miske zmiešame všetky prísady na krém, pokojne stačí aj ručne, metličkou a nalejeme na sušienkový základ. Dáme piecť a po dopečení necháme úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme coulis. Do hrnca dáme spolu variť maliny a cukor a potom prepasírujeme cez sitko. Šťavu nalejeme naspäť do hrnca, v troške vody rozmiešame škrob a prilejeme do malinovej šťavy, varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a potom nalejeme na cheesecake. Dozdobíme ovocím a lístkami a podávame. Cheesecake je ideálne piecť deň dopredu a nechať cez noc stuhnúť v chladničke.