Polievka z karamelizovanej mrkvy
Potrebujeme:
(Na hrniec polievky)
500g mrkvy
100g masla
600ml mrkvovej šťavy
1/2ČL sódy bikarbóny
Soľ
Med
Citrónová šťava
Postup:
Mrkvu očistíme a vložíme do tlakového hrnca spolu s maslom, soľou a sódou bikarbónou. Zavrieme a prevaríme 15-20 minút, kým mrkva neskaramelizuje. Skaramelizovanú mrkvu rozmixujeme s mrkvovou šťavou, prevaríme, dochutíme soľou, medom prípadne citrónovou šťavou. Podávame s lyžicou creme fraiche, čerstvými bylinkami prípadne kváskovými krutónmi. Dobrú chuť!
Mrkvový tatarák
Potrebujeme:
(Na 4 porcie)
4 väčšie mrkvy
1ČL kapary
1/2 stonky zeleru
1PL na jemno nasekanej šalotky
1/2ČL údenej papriky
1ČL strúhaného zázvoru
1ČL dijonskej horčice
1PL medu
1PL sézamového oleja
1PL sójovej omáčky
1ČL súšeného lahôdkového droždia
Soľ
Cesnak
Korenie
Kváskový chlieb
Postup:
Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na najjemnejšej časti strúhadla. Pridáme všetky potrebné suroviny, dôkladne premiešame. Dodatočne dochutíme soľou a korením. V prípade potreby vieme skladovať v chladničke jeden deň. Podávame na opečenej pocesnakovanej hrianke. Dobrú chuť!
Mrkvový koláč
Potrebujeme:
(Na jeden plech)
200g hladkej múky
2PL melasy
1PL medu
100ml oleja
2 vajcia
1 prášok do pečiva
Perníkové korenie
1 struk vanilky
Mrkva
Maslo
Med
Creme fraiche
Mrkvová šťava
Nesolené pistácie
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame dokopy v jednej miske. Premiešame tak akurát, aby sme mali cesto stále krehké a nie moc ťahavé. Prelejeme na plech a pečieme na 180°C 20-25 minút. Necháme vychladnúť. Na masle pomaly dusíme očistenú na kúsky nakrájanú mrkvu, asi 5-7 minút. Pridáme med a štipku soli a necháme mierne skaramelizovať. Mrkvu teraz podlejeme mrkvovou šťavou a necháme zvariť na polovicu, kým nevznikne sirupová konzistencia. Následne necháme vychladnúť. Koláčové cesto natrháme alebo nakrájame na menšie kúsky, podávame s glazovanou mrkvou, preliate mrkvovou glazúrou, lyžicou creme fraiche a podrvenými pistáciami. Dobrú chuť!