Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Mrkva: Na polievku či koláč

22. 10 2021 11:15 |
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne Foto: TV Markíza
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne

Dobrú chuť!

Polievka z karamelizovanej mrkvy

Potrebujeme:

(Na hrniec polievky)

500g mrkvy

100g masla

600ml mrkvovej šťavy

1/2ČL sódy bikarbóny

Soľ

Med

Citrónová šťava

Postup:

Mrkvu očistíme a vložíme do tlakového hrnca spolu s maslom, soľou a sódou bikarbónou. Zavrieme a prevaríme 15-20 minút, kým mrkva neskaramelizuje. Skaramelizovanú mrkvu rozmixujeme s mrkvovou šťavou, prevaríme, dochutíme soľou, medom prípadne citrónovou šťavou. Podávame s lyžicou creme fraiche, čerstvými bylinkami prípadne kváskovými krutónmi. Dobrú chuť!

Mrkvový tatarák

Potrebujeme:

(Na 4 porcie)

4 väčšie mrkvy

1ČL kapary

1/2 stonky zeleru

1PL na jemno nasekanej šalotky

1/2ČL údenej papriky

1ČL strúhaného zázvoru

1ČL dijonskej horčice

1PL medu

1PL sézamového oleja

1PL sójovej omáčky

1ČL súšeného lahôdkového droždia

Soľ

Cesnak

Korenie

Kváskový chlieb

Postup:

Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na najjemnejšej časti strúhadla. Pridáme všetky potrebné suroviny, dôkladne premiešame. Dodatočne dochutíme soľou a korením. V prípade potreby vieme skladovať v chladničke jeden deň. Podávame na opečenej pocesnakovanej hrianke. Dobrú chuť!

Mrkvový koláč

Potrebujeme:

(Na jeden plech)

200g hladkej múky

2PL melasy

1PL medu

100ml oleja

2 vajcia

1 prášok do pečiva

Perníkové korenie

1 struk vanilky

Mrkva

Maslo

Med

Creme fraiche

Mrkvová šťava

Nesolené pistácie

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame dokopy v jednej miske. Premiešame tak akurát, aby sme mali cesto stále krehké a nie moc ťahavé. Prelejeme na plech a pečieme na 180°C 20-25 minút. Necháme vychladnúť. Na masle pomaly dusíme očistenú na kúsky nakrájanú mrkvu, asi 5-7 minút. Pridáme med a štipku soli a necháme mierne skaramelizovať. Mrkvu teraz podlejeme mrkvovou šťavou a necháme zvariť na polovicu, kým nevznikne sirupová konzistencia. Následne necháme vychladnúť. Koláčové cesto natrháme alebo nakrájame na menšie kúsky, podávame s glazovanou mrkvou, preliate mrkvovou glazúrou, lyžicou creme fraiche a podrvenými pistáciami. Dobrú chuť!

 

Upútavka

 
Teleráno - vo štvrtok, 2. decembra, o 6.00!
Sledujte celé epizody na