Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Tekvicovo-hruškový ovsený koláč

20. 09 2021 16:00 | Teleráno
Dobroty z kuchyne Telerána
Dobroty z kuchyne Telerána Foto: Markíza

Dobrú chuť.

Morčacie mäso so sušenými paradajkami dvojfarebnou quinoou, tekvicou a kešu orechami s hráškovou omáčkou

Morčacie mäso so sušenými paradajkami dvojfarebnou quinoou, tekvicou a kešu orechami s hráškovou omáčkou
Foto: Markíza
 

500 g morčacieho mäsa
2 veľké šalotky
1 strúčik cesnaku
1,5 ČL morskej soli
5-7 kúskov sušených paradajok (môžu byť aj nakladané oleji)
voda na zaliatie
3-5 PL ghee masla

postup:

Na zohriatom tuku osmahneme do zlatista šalotky. Môžete ich prekrojiť na polovicu a potom iba pozdľžne, dá to mäsu väčší šmrnc. Pridáme pokrájané mäso na malé kúsky. Naozaj je lepšie ho pokrájať čo na najmenšie kúsky, má lepšiu chuť a vyhnete sa problému, že by bolo suché, k čomu má morča tendenciu.

Mäso jemne osmahneme, aby bolo chytené zo všetkých strán. Pridáme pretlačený cesnak.
Nakoniec pridáme na drobno posekané sušené paradajky.
Všetko zalejeme vodou. Hrniec prikryjeme parnou pokrievkou a dusíme zhruba hodinu. Ak ho nerobíte v parnom hrnci, nechajte mäso dôjsť úplne do mäkka, až sa bude rozpadávať.

Polovicu maslovej tekvice škrabkou ,,naškrabem'' na dlhé slíže, ktoré oblanšírujeme v jemne zasolenej vode zhruba 3-5 minút. Scedíme a prepláchneme studenou vodou, aby sme zastavili variaci proces a tekvica ostala al dente.

Jedna miska kešu orechov - necháme ich namočené aspoň na 1-2 hodiny. Scedíme a mixneme v 1 a pol väčšom množstve vody spolu s 1/2 misky mrazeného hrášku a 20 gramami masla. Opäť môžeme jemne posoliť a nechať mixovať do krémovej konzistencie.

Tekvicové ,,rezance’’ som zmiešala spolu s uvarenou quinoou, pridáme dusené mäsko a zalejeme lahodnou omáčkou.

Tekvicovo-hruškový ovsený koláč (možné piecť aj v muffinkovačoch)

Tekvicovo-hruškový ovsený koláč
Foto: Markíza
 

250 g jemných ovsených vločiek
80 g strúhaného kokosu
80 g hrozienok
400 ml horúcej vody
200 g strúhaných hrušiek
200 g strúhanej maslovej tekvice
150 g bieleho jogurtu
3 vajíčka
6 lyžíc medu
pekanové orechy
1 kypriaci prášok s vínnym kameňom
škorica, vanilka - ak máte radi, skvelo sa hodí aj štipka kardamonu, prípadne strúhaná citrónová kôra. Toto všetko sú voliteľné ingrediencie podľa vlastnej chuti.

postup:

Do veľkej misy dáme vločky s kokosom a zalejeme vriacou vodou. Premiešame, pridáme biely jogurt. Hrozienka vopred namočíme do studenej vody. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielok vyšľaháme sneh, žĺtka zmiešame s medom a pridáme do ovsenej hmoty.

Sneh zľahka primiešame do zmesi, do ktorej sme predtým pridali kypriaci prášok. Hrozienka scedíme a pridáme do hotovej zmesi. Hotové cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie, alebo do muffinkových košíčkov. Jednu hrušku môžeme nakrájať natenko a poukladáme na vrch.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stuňov cca 30-35 minút. Tesne pred dopečením koláč posypeme drvenými pekanovými orechami a zľahka pokvapkáme medom. Vytvorí to chutnú karamelizovanú kôrku.

Upútavka

 
Teleráno - v piatok, 22. októbra, o 6.00!
Sledujte celé epizody na