Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Máte radi figy?

04. 08 2021 13:45 | Teleráno
Varíme s figami
Varíme s figami Foto: Teleráno
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne

Dajú sa zakomponovať do viacerých jedál.

Syrová hrianka s figami, orieškami a medom

4 plátky ražný chlieb

250 gricotta

1 PL extra panenský olivový olej

1 KL citrónová šťava

podľa chute soľ, mleté čierne korenie

4 ks zrelé figy

1 hrsť vlašské orechy

1 PL med

Ricottu navrstvíme do misky a pridáme olej a citrónovú šťavu. Spolu dobre vymiešame, ochutnáme a dochutíme soľou a korením.Tenšie plátky tmavého chleba opečieme na sucho na panvici z oboch strán. Potom do panvice nasypeme posekané oriešky a pražíme, kým ich neucítenie rozvoniavať. Hrianky potrieme ricottovou nátierkou. Na dve z nich uložíme plátky zrelých fíg, posypeme ich orieškami a pokvapkáme medom. A môžeme podávať.


Mandľový koláč s figami

Cesto

· 330 g hladkej múky

· 110 g masla

· ¾ ČL soli

· 6 – 7 PL studenej vody

Náplň

· 150 g masla

· 150 g práškového cukru

· 2 menšie vajcia

· 150 g pomletých mandlí

· čerstvé figy (množstvo závisí od vašej chuti)

· 2 – 3 PL džemu (odporúčam kyslejší – ríbezlový, černicový…)

Postup

Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Vypracované cesto rozvaľkáme na veľkosť formy tak, aby presahovala okraje. Preložíme ho do formy (nemusí sa vymastiť – cesto obsahuje dostatok tuku). Vytvoríme okraje. Na cesto položíme pečiaci papier, ktorý zaťažíme pečiacimi guličkami alebo fazuľou, ktorú používame na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme cca 10 minút. Po tomto čase odstránime pečiace guličky a papier a vložíme naspäť do rúry ešte na 5 minút.

Medzitým si pripravíme náplň. V mise si rozšlaháme maslo s cukrom na hladkú hmotu. Do nej postupne pridáme vajcia a tiež šlaháme, kým sa vajcia dokonale neprepoja. Nakoniec ručne vmiešame pomleté mandle. Miešame, kým nedostaneme pastovú konzistenciu náplne. Môže byť tuhšia, netreba sa toho báť. Na predpečené cesto rozotrieme 2 -3 PL džemu (podľa chuti). Rozotrieme mandlovú pastu a na povrch zatlačíme rozkrojené figy. Necháme piecť ešte asi 20 – 25 minút, kým náplň nezačne zlatnúť a figy začnú byť mäkké. Povrch môžeme posypať plátkami mandlí alebo posypať práškovým cukrom.


Figy s kozím syrom v prosciutte

6 ks figy

150 g kozí syr

3 plátky prosciutto

6 stoniek rozmarín

4 PL olivový olej

6 ČL včelí med

3 štipky soľ

3 štipky čierne korenie

Rúru si predhrej na 190 stupňov. Figy zvrchu prerež do kríža. Do každej figy daj 2-3 lyžičky kozieho syra. Každú jednu figu obal do prosciutta a daj na pekáč, alebo do zapekacej misy. Tie následne osoľ, okoreň a pokvapkaj olivovým olejom. Na každú figu polož stonku čerstvého rozmarínu. Peč maximálne 25 minút. Pred podávaním pokvapkaj figy medom a posyp posekanou žeruchou.


Domáca paštéta z kuracích pečienok s figami

Potrebujeme:

- 300 g očistenej kuracej pečienky § 2 PL olivového oleja

- 100 g masla

- 1 červená cibuľa

- 2 strúčiky cesnaku

- 20 ml smotany na šľahanie

- 1 ČL čerstvého tymiánu

- soľ

- čierne korenie

- 3ks Fíg


 
 

Upútavka

 
Teleráno - v piatok, 24. septembra, o 6.00!
Sledujte celé epizody na