Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Gizkine srdcovky

28. 07 2021 13:32 | Teleráno
Gizka v Teleráne
Gizka v Teleráne Foto: Teleráno
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne
Varenie v Teleráne

Koktejlové dobroty.

Rybacia fašírka z lososa

400 g filiet z lososa

100 g uvarených zemiakov

hrsť čerstvého koriandru

1 PL citrónovej šťavy

soľ

olivový olej

panko Strúhanka

Zemiaky nastrúhajte, koriander posekajte (pár lístkov si nechajte na servírovanie). Polovicu ryby nasekajte na malé kúsky, druhú polovicu rozsekajte úplne najemno, na kašu. Premiešajte rybu so zemiakmi , koriandrom, citrónovou šťavou a soľou. Rukami vyformujte placky, ktoré sprudka opečte z každej strany 2-3 minúty na panvici s olivovým olejom pripadne ich obalte v Panko strúhanke.


Plnené avokádo s krabími tyčinkami

1 balenie krabích tyčiniek

½ PL majonézy

2 PL kukurice

1 PL kečupu

1 PL limetkovej kôry

šťava z ½ limety

soľ

mleté korenie

1 avokádo

Postup: 1. Krabie tyčinky necháme rozmraziť len čiastočne a nakrájame ich na malé kúsky.. Všetky prísady vložíme do misy a premiešame. 2. Majonézu ochutíme soľou, mletým bielym korením, citrónovou šťavou a zmiešame s tyčinkami. 3. Avokáda umyjeme, osušíme a pozdĺžne rozkrojíme. Vyberieme kôstku a do vnútorného otvoru navŕšime šalát z krabích tyčiniek. Na záver ozdobíme bylinkami.


Rímsky šalát

1 biela hlávková kapusta

1 cibuľa

2 mrkvy

1 téglik jogurtu

2 PL majonézy

1 KL citrónovej šťavy

1 PL cukru

soľ

mleté čierne korenie

Kapustu očistíme a nastrúhame alebo nadrobno nakrájame. Cibuľu nakrájame na polkolieska a mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. V miske zmiešame jogurt, majonézu, citrónovú šťavu, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Zálievku ochutnáme, prípadne ešte dochutíme. Zálievkou zalejeme šalát, poriadne ho premiešame a vložíme na chvíľu do chladničky.


Paradajkový šalát s pečenou klobáskou

6 paradajok

2 cibule

10 g petržlenovej vňati

2 PL olivového oleja

1 PL cukru

20 g bazalky

2 PL vínneho octu

1 klobása

soľ

mleté čierne korenie

Paradajky a cibuľu nakrájame na menšie kúsky. Pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a všetko zalejeme zálievkou. Klobasku si nakrajame na kolieska. Na panvici si upečieme klobásku do chrumkava a zamiešame do šalát. Zálievku pripravíme z oleja, octu, cukru, korenia a zo soli.


Tartaletky s mascarpone krémom

Na košíčky:

250 g hladkej múky

120 g masla

100 g cukru

2 žĺtka

štipka soli

Plnka:

200 g mascarpone

1 šľahačka

2 PL práškového cukru

ovocie

Postup:

· V miske si najskôr za pomoci mixéru zmiešame múku, cukor, trošku soli a maslo. Keď získame spojenú hmotu, pridáme žĺtka a premiešame. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aj na hodinu, minimálne však na 30 minút.

· Potom si ho pekne vyvaľkáme a vykrojíme si kolieska tak, aby sa nám zmestili do formičiek. Vždy urobte také veľké kolieska, aby vám zaplnili aj steny formičky. Keď potom tartaletky vyklopíme, ostanú nám malé nádobky na krém.

· Ešte pred pečením cesto vo formičkách prepichneme vidličkou, aby sa nám nenafúklo. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 15 minút. Tartaletky vyklopíme ešte kým sú teplé.

· Kým sa nám pečú v rúre, v miske rozmixujeme mascarpone so šľahačkou a cukrom. Ak chcete, pridajte potravinárske farbivo, trochu sirupu, prípadne kakao alebo roztopenú čokoládu. Niekto zvykne na vrch krému vrstviť aj ganache polevu, ktorá sa pripraví ľahko zmiešaním roztopenej čokolády a smotany na varenie. Použite napríklad bielu čokoládu, tartaletky budú pôsobiť jemnejšie a budú rovnako chutné.

· Hotový krém navrstvíme ideálne zdobičkou na torty a pridáme pár malín alebo čučoriedok. Môžeme hneď konzumovať, prípadne ich skladujeme v chladničke. Dobrú chuť.

· TIP: ak nemáte malé formičky, môžete si takto pripraviť aj väčšie tartaletky v keramických miskách. Už sme skúšali aj klasickú silikónovú menšiu formu na pečenie a dezert sme rezali ako tortu alebo zákusok. Dobrú chuť.


Makrónky úplne jednoducho

Na makrónky budeme potrebovať:

50 g bielkov

75 g kryštáľového cukru

125 g mandľovo-cukrovej zmesi

200 g horkej čokolády

100 ml smotany na šľahanie

plátok masla

Postup:

Najprv presitkujte 100 g mandľovej múky a 100 g práškového cukru. Potom múku a cukor zmiešame a ešte 2x túto zmes presitkujeme. Potom navážime 125 g tejto zmesi, ktorú budeme zamiešavať do snehu.

Vyšľaháme si bielka s kryštálovým cukrom, sneh musí byť tuhý, ale nie pevný až "tvrdý", pretože sa ťažko vymieša cesto. Primiešajte na 3x vždy do kruhu mandľovú zmes, až potom stierkou jemne opatrne ručne zamiešame. Cesto necháme odpočívať cca 10 minút.

Makrónky

Makrónkové cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie tvoríme malé rovnako veľké kolieska. Keď už máme takéto kôpky na plechu, doslova buchneme cca 5 krát plechom o stôl (pracovnú dosku), aby sa stratili vzduchové bublinky a necháme ich vyschnúť na plechu cca 30 min. Pečieme na 140 °C, 18 min. Upečené ich necháme vychladnúť na papieri a potom ich opatrne odlepíme.

Čokoládové ganache: Zohrejeme smotanu pod bod varu s plátkom masla. Do misky rozlámeme čokoládu, zalejeme ju ohriatou smotanou a vymiešame hladkú čokoládovú zmes. Necháme ju vychladnúť a odložíme stuhnúť do chladničky. Upečené makrónky spájame opatrne čokoládovým ganache.


 

Upútavka

 
Teleráno - v stredu, 29. septembra, o 6.00!
Sledujte celé epizody na