Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Pavlovovej minitortičky a škoricové osie hniezda

07. 05 2021 11:10 | Teleráno
Sladké ráno
Sladké ráno Foto: Teleráno

Vyskúšate?

Pavlovovej minitortičky

Príprava: 30 min pečenie: 1,5 hodiny teplota: 80°C

Cesto:

4 bielky

250 g kryštálového cukru

100 g práškového cukru

Krém:

250 g mascarpone

150 ml smotany na šľahanie

Krém:

100 ml ovocného pyré, ideálne mangové, malinové alebo jahodové

Ešte budeme potrebovať ovocie na zdobenie a mätové lístky

Postup:

Najprv si nad parou vymiešame bielky a kryštálový cukor. Miešajte ručne, metličkou kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes prelejeme do robota a ďalej miešame asi 3 minúty na vyšších otáčkach. Znížime otáčky a pomaly prisypávame práškový cukor. Nakoniec necháme sneh poriadne premiešať, aby bol tuhý.

Škoricové osie hniezda s mascarpone krémom a slaným karamelom

Doba prípravy: 1,5 hod pečenie: 180°C čas: 30 min

Cesto:

500 g hladkej múky

350 ml mlieka

80 g kryštáľového cukru

½ čl soli

80 g zmäknutého masla

25 g droždia

2 žĺtky

Plnka:

150 g zmäknutého masla

2 balíky škoricového cukru

Poleva:

250 g mascarpone

150 ml smotany na šľahanie

Slaný caramel:

100 g masla

250 g kryštálového cukru

100 ml smotany na šľahanie

1,5 čl soli

Postup:

Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie, počkáme kým vznikne kvások a potom ho primiešame do misky, kde sú všetky ďalšie prísady na cesto a vymiesime cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 40 minút kysnúť. Cesto potom dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,0 cm. Potrieme zmäknutým maslom a posypeme škoricovým cukrom. Pevne zrolujeme a krájame valčeky, cca 4 cm vysoké. Ukladáme na plech, ktorý sme potreli maslom, nechávame medzi hniezdami priestor, počas pečenia sa nám zväčšia. Môžeme ale nemusíme nechať opäť podkysnúť a dáme do vopred vyhriatej rúry, 180°C a pečieme asi 30 minút.

Medzitým si zmiešame mascarpone a smotanu, vznikne nám jemný krém.

Pripravíme si aj caramel: do hrnca dáme spolu maslo s cukrom a za občasného miešania, počkáme kým nám vznikne caramel. Prilejeme teplú smotanu a chvíľu povaríme. Odstavíme z ohňa a dáme soľ, necháme trochu vychladnúť.

Hniezda ihneď po dopečení potrieme mascarpone krémom a polejeme slaným karamelom.

Komentáre (0)

 

Upútavka

 
Teleráno - vo štvrtok, 17. júna, o 6.00!
Sledujte celé epizody na