Teleráno cover

MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • 06:00

Moravské koláče ako od babičky. Vyskúšajte tento recept, postup krok po kroku

01. 02 2022 13:52 | vd
Moravské koláče ako od babičky. Vyskúšajte recept krok po kroku
Moravské koláče ako od babičky. Vyskúšajte recept krok po kroku Foto: Teleráno

Na moravské koláče od babičky si spomína každý.

Moravské koláče miluje každý. Sladká vôňa, jemné cesto ako pavučina a jedinečná chuť slivkového lekváru a mrveničky je istou spomienkou na detské časy u starých rodičov. Neskôr prišli inovácie v podobe výmeny slivkového lekváru za marhuľový džem a sladkej mrveničky za zdravší tvaroh so žĺtkom. Či už ste obľubovali viac prvú alebo druhú verziu, jednoznačne patrili moravské koláče k vašim najobľúbenejším.

Aby ste sa mohli vrátiť do detských čias a opäť si pochutnať na týchto koláčikoch, prinášame vám postup na ich prípravu. Moravské koláče sú totiž obľúbenou pochúťkou aj našej kolegyni Klaudie Kristínikovej, ktorá nám ich pripravila v Teleráne.

Prečítajte si aj: Zdravé menu pre celú rodinu: Urobte si obľúbené poké, jarné rolky či hummus

Suroviny

Na cesto potrebujete: 500 g polohrubej múky, 120 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 2 žĺtky, 100 g tuku, 300 ml vlažného mlieka, štipka soli

Plnka: 250 g jemného tvarohu, 1 vanilkový cukor, podľa chuti kryštálový cukor, citrónová kôra, slivkový lekvár, 1 čajová lyžička mletej škorice

Posýpka: 6 PL polohrubej múky, 6 PL kryštálového cukru, 0,5 dcl oleja

Postup

Cesto: Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk, žĺtky a soľ. Pridáme kvások, ktorý sme pripravili z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme a vykrojíme kolieska.

Plnka: Tvaroh si vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a škoricou. Naplníme každý jeden kus kolieska a na vrch pridáme lekvár.

Posýpka: Múku, kryštálový cukor a olej zmiešame dokopy, aby sme dostali hrudkovitú štruktúru.

Necháme ešte vykysnúť a potom koláčiky pečieme na 200 stupňov približne 35 minút.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu.

 

Upútavka

 
Teleráno - v pondelok, 27, júna, o 6.00!
Sledujte celé epizody na